onsdag, desember 13, 2006

Lucia-dagen.

Lucia-dagen : 13 desember
Lucia var en siciliansk kvinne som led martyrdøden i 303. Senere ble hun opphøyet til helgen, og den 13. desember feires til minne om henne. Lucias mor ble uhelbredelig syk. Lucia ba til den hellige Agathe, og moren ble frisk. Som takk ga Lucia hele sin formue til de fattige.
På denne tiden ble de kristne forfulgt. Alle skulle tilbe keiseren, men dette nektet Lucia, og hun ble derfor brent på bålet. Det finns mange legender om Lucia. Blant annet skal hun flere steder ha vist seg på et lysende, ukjent skip som kom med mat under hungersnøden.
I Norden ble Sancta Lucia et symbol på lyset midt i den mørkeste årstida. I følge folketroen var "Lussinatta" den lengste og mørkeste natta i året. Da var alle onde makter sluppet løs for å gjøre skade på både mennesker og dyr.Mot dette søkte menneskene hjelp i kristentroen og i vintersolhvervets helgen, Lucia, som opptrer med lys. Best kjent er skikken i Sverige. Lucia opptrer med en lyskrans i håret, ofte i spissen for et opptog av hvitkledde piker med lys i hånden. I senere tid er også denne skikken blitt populær i Norge.

Her i huset pleier 13.desember å være "bakedagen". Siden vi likevel skal ha lussekatter baker jeg ofte resten av gjærbaksten også denne dagen. I dag ble det Lussekatter, Aniskringler (hva hadde 1.juledag vært uten disse med fårepølse eller lammerull på...) og Vørterbrød. Siden minstejenta skulle sy noe hemmelig til jul (hysj...) ble det ikke tid til rundstykker og brød i dag, får ta det en annen dag.. Her er det meste kommet i poser og noe i frysen.Lucia-dagen har vi tradisjon med varm sjokolade med krem og Lussekatter til barnetv. Smaker like godt hvert år.

6 kommentarer:

Anonym sa...

De lussekattene ser kjempegode ut!Namnam...

Anonym sa...

Åh.. jeg laget vørterbrød her om dagen, og selvsagt skulle jeg prøve en ny oppskrift. Er det ikke typisk, da går ofte noe "galt". Eller galt og galt fru blom, de ble bare veldig mørke under. Ungene mine elsker vørterbrød med brunost på i matpakken i desember, så da får de det. Ønsker deg og dine en riktig god jul og et godt nyttår. Virkelig regnvåt hilsen fra meg! Hyggelig å ha blitt kjent med deg på nett Hobbyvennen! :-)

Anonym sa...

Takk for kjempe mange flotte trykk som kom i posten i går! Nå er det ikke lenge før trykkene fra meg er på veg til deg:-)

hobbyvenn sa...

Lussekattene er gode ja, det var ingen tvil om hva som skulle være med i matpakken i dag nei...
Å prøve nye oppskrifter er ikke alltid like enkelt nei Virtuella, men det hender vi slumper innom noe som blir bedre enn det vi laget før... Det tok noen år med diverse oppskrifter på vørterbrød før jeg fant den oppskriften vi liker best, og med brunost eller fårepølse er det virkelig godt! God jul til deg og dine også!
Så flott at trykkene kom frem til deg Nina, og så raskt! Kjekt å bytte slikt...

Anonym sa...

Wow for en bakst, så flink du er! Ønsker deg god helg:-)

hobbyvenn sa...

Hehe, synes det er koselig å bake jeg da... og barna er så flinke til å hjelpe. Jeg er litt opptatt av å skape minner og synes slikt felles arbeid er så fint.