tirsdag, august 24, 2010

Safting.


Det er utvilsomt høst i luften, og med høsten kommer safting og sylting.
I helgen plukket vi 10 kg rips og disse er nå omformet til herlig saft.
Nå burde jeg selvsagt vist mange flasker saft i søte, nostalgiske glassflasker. Slike som tar seg så fint ut på bilder. Men her i huset liker vi best saften når den legges direkte i frysen etter den er blitt avkjølt. Når den så taes opp igjen så smaker den helt som nykokt. Glassflasker er ikke så enkle å bruke i frysen, så derfor disse brusflaskene. Flaskene er heller ikke helt fulle slik at de kan utvide seg litt når de fryses.
Jeg koker saft på gamlemåten. Det blir kraftigere smak på saften da.
Først kokes rips (jeg blander alltid inn noe solbær også) og litt vann over middels varme til bærene har skiftet farge. Så siles massen gjennom en saftsil. Vil en ha kalr og fin saft bør en ikke presse i bærmassen.

Etter at det har sluttet å dryppe kan saften kokes opp igjen med sukker (jeg bruker 6dl sukker pr liter saft). Så er det bare å avkjøle saften litt før den helles på rene flasker og fryses.
Jaja, all saften forsvant ikke i frysen her da. Minstemann forsvant med nykokt saft på fotballtrening, eldstejenta og mannen i huset drakk varm, uutspedd saft i krus og minstejenta koste seg med "sukkerskummet" som dannes på saften når den kokes opp med sukker.
Men det ble 16 liter ren saft alt i alt så da skulle det vel være noe ekstra til kos også.

2 kommentarer:

Ulla-Bella sa...

Deilig med hjemmelaget:)

Hannesol sa...

Hjemmelaget er best :) Må innrømme at nå som onga har blitt store/voksne blir det litt mindre sylting og safting her.