søndag, august 01, 2010

Trodla-Tysdal.

Har du hørt om Trodla-Tysdal? Det er et sted i Ryfylket der en familie har slått seg ned på et nedlagt bruk langt fra folk.

Da min kjære og jeg var på besøk hos min far og resten av slekten hadde vi oss en uforglemmelig dag til Trodla-Tysdal. Det er virkelig verdt et besøk om du har mulighet til det.

Stedet har vært bebodd siden steinalderen, men ikke sammenhengende.
Det bor i dag en familie på 4 her. Dvs konen og de to jentene bor i Årdal i ukedagene pga av jobb og skole, men familien er samlet i ferier og i helgene. I tillegg har de 120 sauer (ca 250 på sommeren) og en hund.
Mye har vært gjort siden familien overtok stedet og er i dag en flott plass å besøke.



Det er mulig å gå en tur dit til fots for de som har ben til det. Da starter en i Vormedalen og går over fjellet. Turen tar ca 2 timer.
Stedet har mange overnattingsplasser så jeg vil anbefale en tur dit, kanskje med tanke på å overnatte i en av hyttene. Alt er lagt til rette for en flott opplevelse.

Jeg har ikke mulighet for å gå over fjellet enda da musklene i bena fremdeles er temmelig svake. Men for de som ikke ønsker å gå, eller heller har lyst på en nydelig tur over vannet, så kan en bestille båt. Det var flere i familien som ikke hadde mulighet for å gå over fjellet, så vi leide båt alle sammen.
Vannet er 13km langt så båtturen tok 1 time. En fantastisk tur der han som bor i Trodla-Tysdal (båteieren) fortalte om stedene vi kjørte forbi.


Siden det var lite vann ble vi satt av lengre ute enn vanlig da vi skulle i land. De som ville, eller var dårlig til bens, ble hentet med en mindre motorbåt.
Jeg hadde lyst å prøve å gå inn selv. Det ble en morsom, men litt krevende tur. Ikke noe langt for de som er gode til bens, men for meg gikk det litt lengre tid. Heldigvis hadde jeg to gode hjelpere med meg, så en hjelpende hånd var aldri langt unna hvis jeg trengte det. Som dere ser av bildet var det ikke akkurat flatt terreng der vi gikk... Gjett om jeg var stolt da jeg kom frem til stedet vi skulle slappe av og spise medbragt niste!





Etter to timer i den flotte naturen var det tid for å ta turen hjem igjen. Samme trivelige båttur denne veien også.
Vil du se mer om Trodla-Tysdal er det bare til å gå inn på Nrk og søke der. Det var et program om stedet i "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" for noen år siden. Virkelig verdt et besøk!

11 kommentarer:

Stubbetufsa sa...

Oi!
Dette høres ut som en flott tur til en spennende plass.
Jeg har kjørt på Vestlandet og sett mange gårder som ligger uveisamt til oppe på fjellknattene, men aldri besøkt ett.
Du har en koselig blogg!
Dette med garnrester ligner jeg på deg med, og så er jeg også tvilling!
Klem fra Nord-Troms!

Bitt@mi sa...

Spennende med sånne plasser:-) Og så flink du var som gikk inn den siste biten dit - tenker nok du var stolt etterpå ja:-) Da skjønner jeg at formen er enda mer stigende, og det blir jeg glad for å høre.
Ønsker deg og den flotte familien din en riktig god sommer videre og sender en stor klem!

duvi sa...

Så gøy å se bilder derfra, ei venninne av meg har hytte der inne. Så jeg er foret med historier derfra, om bestefaren som blei syk og båret ned i gyngestolen. Det må være kjempekjekt å besøke slike plasser

Brit sa...

Flotte bilder fra en spennende plass. Artig å kunne oppsøke slike steder i ferien:)
Kos deg videre:)

Emme sa...

Nydelig sted det der og et sted jeg ønsker å besøke. Får nok satse på båtskyss for jeg er heller ikke istand til å gå over fjellet. Må være deilig å kunne være der noen dager tenker jeg, stilt g rolig!

Herlig å høre du kunne gå et stykke Hobbyvenn, ønsker deg fortsatt fin sommer og ikke minst fortsatt god bedring :)

Hannesol sa...

Åh det høres ut som et flott sted! Og så hyggelig at du fikk gått et stykke :)

MayM sa...

Dette så virkelig flott ut. Vi har et nydelig land vi ikke benytter oss nok av. Synd været er så dårlig her til lands.

amylin sa...

Oj, så fint sted!

Torunn sa...

Oi, så spennande!! Eg har vore ein del i Ryfylket, då eg har ein del venner som bur der, men aldri vore på denne plassen. Flotte bilder!

dorthe sa...

Ja dere har da virkelig hatt en fin tur:)jeg er i danmark nå og kommer først hjem i neste uke. Ha en fin dag:)

Ulla-Bella sa...

Høres spennende ut:)